Туреччина зажадала від Німеччини видати одного з керівників путчу

Туреччина направила Німеччини дипломатичну ноту з вимогою з'ясувати, чи справді один з ймовірних організаторів спроби військового перевороту в Туреччині, теолог Аділь Эксюз, перебуває на території ФРН.

Про це в середу, 16 серпня, повідомив турецький міністр закордонних справ Мевлют Чавушоглу, передає "Німецька хвиля".

Турецькі ЗМІ раніше повідомили, що Оксюза бачили у Франкфурті-на-Майні та в Ульмі, і що він міг отримати притулок у федеральній землі Баден-Вюртемберг.

"Якщо Эксюз дійсно знаходиться в Німеччині, німецька влада повинна затримати його і депортувати до Туреччини", - заявив Чавушоглу.

Читайте також: Путч в Туреччині: розпочався суд над майже 500 підозрюваними

Туреччина стверджує, що Оксюз був представником руху проповідника Фетхуллаха Гюлена у військово-повітряних силах країни. Саме на цей рух Туреччина покладає відповідальність за спробу перевороту 16 липня 2016 року. У ніч путчу Оксюз нібито знаходився на базі ВПС Акинчі, звідки вилітали літаки і вертольоти бунтівників. Теолога затримали недалеко від авіабази, але незабаром звільнили, з тих пір він ховається від турецької влади.

Читайте також: У Туреччині підозрюваних у госперевороте одягнуть, як в'язнів Гуантанамо

Нагадаємо: за останній рік у Туреччині за звинуваченням у зв'язках з рухом Гюлена були заарештовані 50 тисяч осіб. Арешти супроводжувалися звільненнями сотень тисяч держслужбовців, співробітників поліції, органів юстиції та військових. Усього своїх постів позбулися 150 тисяч чоловік.