Спецпредставник для України: Чому Штати посилюють вплив

Аналітика

Волкеру належить відповісти на серйозний виклик – змусити Кремль таки виконувати зобов'язання за "Мінськом"

Спеціальний представник США – посада неординарна в міжнародній політиці з огляду на саму роль Сполучених Штатів. На цю позицію у Вашингтоні призначають не просто фахівців із досвідом, а людей, здатних зрушити проблему з мертвої точки. Іншими словами, це свого роду "кризовий менеджер", якого ставлять на один із найбільш проблемних напрямів, коли всі відомі рішення вичерпали себе. Саме таке завдання з перезапуску "Мінська" належить вирішити й Курту Волкеру, про призначення якого минулого тижня оголосив Державний департамент США.

Багато хто думає, що він прийшов на заміну Вікторії Нуланд, яка безпосередньо займалася Україною на посаді помічника державного секретаря США з питань Європи та Євразії. Однак, із кадрової точки зору, так вважати невірно, оскільки посада Нуланд залишилась і, ба більше, вона не є вакантною. Отже, спецпредставник по Україні – це зовсім нове в зовнішній політиці США. Але що це означає на практиці, й чому справу довірили саме Курту Волкеру?

ПРЕДСТАВНИК У СЕРЙОЗНИХ ПИТАННЯХ

Категорія "спеціальний представник Сполучених Штатів" охоплює спеціальних посланників, представників, координаторів та радників, які уповноважені представляти федеральний уряд США. Ці посадові особи, як правило, звітують безпосередньо державному секретарю або главі Білого дому, якщо в самій посаді прописується відповідне визначення, наприклад, "спецпосланник президента".

У більшості випадків, таке призначення обумовлюється як "важливий крок" для просування мирного врегулювання кризи чи конфлікту. На відміну від послів, які відповідають за двосторонні відносини, спеціальні представники мають більше повноважень та охоплюють ширшу мету чи проблему.

Зазвичай, але не завжди, призначення кандидатів на посаду спеціального представника США потребує затвердження в Сенаті. У деяких випадках, коли чиновник вже мав попереднє затвердження верхньої палати на посаду посла, процедура не повторюється (чого не потребував і Волкер).

Упродовж історії зовнішньої політики США, було призначено понад шістдесят спеціальних представників, посланників, координаторів у різних сферах та напрямах. Це охоплювало міжнародні справи дітей, енергетичну політику в країнах Євразії, ситуацію в Північній Ірландії, Північній Кореї, на Близькому Сході, координацію роботи в рамках Міжнародної коаліції протистояння ІДІЛ, представлення інтересів США в Організації Ісламського співробітництва та багато інших питань.

Наприклад, діяльність спецпосланника США з питань енергетики в Євразії передбачала безпосередню взаємодію з провідними європейськими, центральноазійськими, російськими й іншими політичними лідерами та представниками бізнесу "з метою підтримки подальшого розвитку й диверсифікації енергетичного сектору". Цікаво, що один із призначенців на цій посаді (у 2009-2012 рр.) посол Річард Морнінгстар, який неодноразово відвідував у справах Україну, в неофіційних розмовах зізнавався, що його бабуся жила в Одесі. При цьому, формулюючи певну проблему, він міг викинути черговий "одеський" жарт на американський манер.

Водночас, спецпосланник – це дуже серйозна позиція. Для розуміння масштабу відповідальності й повноважень можна навести ще один приклад роботи американських чиновників такого рівня. Зокрема, спеціальний посланник президента США у Глобальній коаліції з протистояння ІДІЛ Бретт Макгерк був призначений ще при адміністрації Обами, у 2015 році, замінивши генерала Джона Аллена. Він продовжує активну політику США на даному напрямі. Цього тижня він провів зустріч у Вашингтоні представників понад 70-ти країн Глобальної коаліції, під час якої були узгоджені дії щодо витіснення ІДІЛ із Сирії й Іраку та досягнення остаточної перемоги над цим терористичним угрупованням.

ЧОМУ ТАКА УВАГА УКРАЇНІ?

У відповідь на інформаційний запит Укрінформу з проханням роз'яснити питання щодо введення посади спецпредставника по українському врегулюванню, в Державному департаменті відповіли небагато, але по суті. "Пан Волкер відповідатиме за просування зусиль Сполучених Штатів для досягнення цілей, визначених Мінськими домовленостями", – зазначили сухою дипломатичною мовою в Держдепі. При цьому, що цікаво, додали: "Призначення Курта Волкера стало відповіддю на заклики з боку всіх чотирьох країн Нормандського формату". Ця фраза, вочевидь, розвінчала чергові тези кремлівських ЗМІ, що Трамп начебто ввів цю посаду тому, що його особисто попросив Путін. Цьому навіть була присвячена окрема серія російських новин із гучними заголовками, але, чому тут дивуватися...

Крім того, зовнішньополітичне відомство США дало цікаве роз'яснення, що Бюро у справах Європи та Євразії, яке раніше очолювала Вікторія Нуланд, не припинило свою роботу в новій адміністрації й надалі продовжує активно функціонувати. Цей підрозділ наразі очолює виконуючий обов'язки помічника держсекретаря Джон Хефферн.

Бюро "розробляє та реалізує зовнішню політику США в Європі та Євразії, яка включає в себе також Україну", підкреслили в Держдепартаменті. Причому, як уточнюється далі, його робота спрямована на "просування інтересів США в регіоні з таких питань, як міжнародна безпека, НАТО, координація з Європейським Союзом та іншими регіональними організаціями".

З огляду на такі роз'яснення, стає очевидним: нова адміністрація у Вашингтоні не обмежуватиме себе існуючими інструментами та має намір посилити свою участь у мирному процесі врегулювання в Україні в порівнянні з попереднім кабінетом. На завершення в Держдепі додали: "Він (спецпредставник Волкер –ред.) проводитиме регулярні зустрічі з Україною, партнерами з аналогічною позицією, а також Росією". Це може означати лиш одне: Нормандський формат отримав американський "каталізатор" у вигляді спецпредставника Волкера, який має прямий вихід особисто на держсекретаря Тіллерсона, а значить і на близьке оточення президента.

ІНТЕРЕСИ БЕЗПЕКИ США Й УКРАЇНИ СПІВПАДАЮТЬ

В Україні також позитивно оцінили сам факт призначення спецпредставника США й уже встигли познайомитися з ним особисто минулого тижня в Києві. На Банковій назвали це призначення "вчасним кроком", а в експертному середовищі висловили сподівання, що Штати таким чином зможуть посилити тиск на Росію в імплементації "Мінська".

Надзвичайний і повноважний посол України у США Валерій Чалий з цього приводу в коментарі Укрінформу зауважив, що введення нової позиції по Україні, свідчить "про збільшення уваги офіційного Вашингтона до проблеми повернення миру на Донбас та відновлення територіальної цілісності нашої держави". Він підтвердив, що українська сторона також звертала увагу на доцільність такого призначення, про що йшлося, в тому числі, під час зустрічі президентів Порошенка й Трампа у червні.

На переконання Чалого, важливо, що після детальних консультацій у Києві посол Волкер планує провести зустрічі у решті столиць Нормандської четвірки з метою просування мирного процесу й досягнення цілей Мінських домовленостей. "Природньо, що призначений спецпредставник захищатиме, передусім, національні інтереси США, однак тут ми можемо бути спокійними, оскільки в питаннях безпеки інтереси України співпадають з інтересами нашого стратегічного партнера", – зауважив український дипломат.

При цьому, Чалий підкреслив, що знає посла Волкера особисто не один рік, назвавши його "досвідченим дипломатом і аналітиком", який прекрасно вміє вести переговори, знає регіон і, що дуже важливо, розуміє російські підходи.

ЙОМУ ДОВІРЯЄ САМ ТІЛЛЕРСОН

Своє особисте ставлення до призначення Курта Волкера висловив у коментарі Укрінформу й колишній посол США в Україні Джон Гербст, який зараз очолює Євразійський центр Атлантичної ради у Вашингтоні.

"Волкер є експертом у питаннях України й Росії та дуже добре усвідомлює структуру європейської безпеки. Він також розуміє, що Москва проводить гібридну війну проти України на Донбасі, й це – не громадянська війна. Крім того, йому довіряє сам Тіллерсон", – зауважив Гербст.

За його словами, призначення Волкера, є дуже гарним знаком, у тому числі того, що “Сполучені Штати набагато більше будуть залучені до процесу переговорів". Він підкреслив, що держсекретар Тіллерсон і, певною мірою, сам президент у такий спосіб "контролюватимуть зусилля Вашингтона з розв'язання проблеми російської агресії". У цьому зв'язку Гербст висловив переконання, що спецпредставник США по Україні "розвиватиме політику в правильному напрямі, яка зрештою змусить Кремль зупинити агресію проти України".

Екс-посол США в Україні також підкреслив, що Курт Волкер є "відданим прихильником євроатлантичних відносин", а також принципу, що будь-яка країна має право обирати власне майбутнє.

Оцінки Курта Волкера як досвідченого й талановитого дипломата, який вміє розв'язувати складні проблеми, цим не обмежуються. Про нього з повагою висловлюється багато колег та експертів не тільки у США. Волкера називають "американським яструбом", провідником жорсткої політики відносно Росії й водночас людиною, що застосовує "смарт-підходи" для пошуку оптимальних рішень. Але зараз йому належить відповісти на серйозний виклик – змусити Кремль таки виконувати свої зобов'язання за "Мінськом". Знаючи виверти Росії, задача, прямо сказати, непроста й очевидно вимагатиме поєднання жорсткості й дипломатичності. А ще – підтримки з боку самого господаря Білого дому, який, схоже, ще не до кінця визначився, якою все ж має бути "російська" політика офіційного Вашингтона.

Ярослав Довгопол, Вашингтон

 Перше фото: The McCain Institute / Facebook