МЗС Грузії закликає світ дати оцінку російській "повзучій окупації"

Офіційний Тбілісі вкрай занепокоєний останніми процесами на лінії окупації Цхінвальського регіону.

МЗС Грузії засуджує незаконне встановлення так званого прикордонного знаку в районі села Бершуєті Горійського району, внаслідок чого сільськогосподарські землі кількох місцевих фермерів опинилися по той бік лінії окупації.

Про це повідомляє "Новости-Грузия"

"Подія стала продовженням незаконного процесу т.з. бордерізації, яка не лише обмежує фундаментальні права місцевих жителів, але і завдає значної шкоди безпеці на місці, а також заважає зусиллям Грузії врегулювати конфлікт мирним шляхом", - йдеться в заяві грузинського зовнішньополітичного відомства.

У Тбілісі зазначають, що, "попри неодноразові заклики міжнародного співтовариства, Росія продовжує грубо порушувати принципи міжнародного права і свої зобов'язання, взяті відповідно до угоди про припинення вогню від 12 серпня 2008 року".

МЗС Грузії вважає, що подія "ще раз указує на необхідність створення міжнародних механізмів безпеки і механізмів моніторингу прав людини на місцях".

"Міністерство закордонних справ Грузії закликає міжнародне співтовариство належним чином оцінити ситуацію на окупованій території Грузії і вжити відповідних заходів щодо припинення незаконних дій Росії", - сказано в заяві.

У свою чергу, центральна влада Грузії обіцяє використовувати всі можливі важелі для того, щоб ця дія Росії не залишилася без належної міжнародної оцінки і реакції.

У Місії спостерігачів Європейського Союзу (МСЄС) в Грузії також прокоментували подію на лінії окупації Цхінвальського регіону.

Читайте також: Повзуча окупація: Росія тишком «відрізала» від Грузії смугу в півкілометра

МСЄС поширила заяву, в якій йдеться, що представники місії виїхали на місце відразу після того, як в ЗМІ з'явилися повідомлення про встановлення нового "зеленого знаку" в безпосередній близькості від Бершуєті.

За даними МСЄС, лінія окупації поблизу Бершуєті дійсно була пересунута, але не минулого тижня, а в червні.

"МСЄС продовжуватиме уважно стежити за процесом бордерізації", - додали представники місії.

Територія Цхінвальського регіону і Абхазії офіційно оголошена в Грузії окупованою після військових дій між Росією і Грузією в серпні 2008 року, що завершилися визнанням Москвою самопроголошених держав Абхазії і Південної Осетії.

Раніше повідомлялося, що російські військові встановили ще один зелений банер з вказівкою так званого кордону на околиці грузинських сіл - Бершуєті і Собісі, там, де розташовані земельні ділянки місцевих жителів, пересунувши його від старого позначення так званого кордону далі ще на приблизно 500 м.