У Німеччині вважають недоречним виступ Ердогана перед турецькою громадою

Ряд високопоставлених німецьких політиків негативно відреагували на намір президента Туреччини Реджепа Тайіпа Ердогана виступити перед турецькою громадою Німеччини під час його перебування у країні для участі в саміті G20.

Своє ставлення, зокрема, озвучив міністр закордонних справ ФРН Зігмар Габріель, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"У нас є офіційний запит від президента Туреччини Ердогана, який хоче звернутися в кулуарах саміту G20 у Німеччині до своїх співвітчизників. Я сказав своїм турецьким колегам кілька тижнів тому, що ми вважаємо це не дуже хорошою ідеєю", - сказав Габріель.

За його словами, враховуючи конфліктну ситуацію, що склалася останнім часом між ФРН і Туреччиною, було б недоцільно зараз проводити такі зустрічі, які "не вписуються у політичний ландшафт". Габрієль нагадав, що перед референдумом у Туреччині було дозволено зустрічі деяких турецьких міністрів з турками, які мешкають у Німеччині, що привело до сутичок і безладів.

Глава МЗС вважає, що тепер канцлер Ангела Меркель має сказати своє слово і дати зрозуміти не лише Туреччині, а й усім країнам, які не є членами ЄС, що їх передвиборні агітаційні мітинги в ФРН, які можуть викликати в країні внутрішньополітичні конфлікти цих держав, небажані.

"Ми не хочемо, щоб цих людей, яких ми вважаємо громадянами своєї країни, підбурювали до конфлікту в їх рідній країні", - підкреслив Габріель.

Раніше однопартієць міністра, глава Соціал-демократичної партії і кандидат у канцлери Мартін Шульц заявив, що не хоче, щоб «Ердоган, який у Туреччині тримає у в'язницях дисидентів і журналістів, проводив у Німеччині масові заходи".

Турецька влада заарештувала після невдалого торішнього путчу 9 осіб, які є громадянами ФРН або мають подвійне - німецьке і турецьке - громадянство.

Як відомо, у Гамбургу 7-8 липня пройде саміт "Великої двадцятки". Поліція готується до можливих зіткнень між проурядовими турками і курдами, численна громада яких живе у Німеччині(тільки у Гамбургу їх близько 600 осіб).

Раніше суд Гамбурга заборонив проведення акцій у багатьох частинах міста під час саміту, зокрема на шляху прямування делегацій до місця зустрічі.