Сенат США прийняв законопроект про розширення санкцій проти Росії

Верхня палата Конгресу США переважною більшістю голосів прийняла в середу законопроект, який передбачає широкий набір санкцій проти Росії в покарання за втручання Москви у президентські вибори в Сполучених Штатах.

Законопроект підтримали 97 сенаторів, двоє висловилися проти, передає власний кореспондент Укрінформу.

Нові обмеження щодо РФ включені в проект закону S.722 "Акт з протидії дестабілізуючим діям Ірану – 2017" окремим розділом у поправках під назвою "Санкції по відношенню до Російської Федерації та боротьба з тероризмом і незаконним фінансуванням"

Таким чином, під обмеження потрапляють кілька важливих секторів російської економіки, в тому числі, гірничодобувна, металургійна, залізнична та судноплавство. Крім того, вводяться персональні санкції проти осіб, причетних до перерахування коштів у сектори розвідки та оборони, будівництва трубопроводів в енергетичному секторі, приватизації державних активів, а також передачі зброї уряду Сирії. Крім того, обмеженнями каратимуться корумповані чиновники й ті, хто порушує права людей в Росії.

Водночас, документ наголошує на необхідності залишити чинними всі санкції проти РФ, введені адміністрацією президента Обами, в тому числі залишити заборону доступу до об'єктів у штатах Мериленд і Нью-Йорк, які раніше були дипломатичною власністю росіян.

Крім того, законопроект зобов'язує президента США працювати разом з країнами-партнерами з метою унеможливлення для Росії використовувати будь-які лазівки, щоб уникнути санкцій. Документ підкреслює необхідність активізувати зусилля щодо ефективного збереження санкцій проти РФ "у відповідь на кризу в Східній Україні, кібер-атаки і втручання, а також порушення прав людини в Російській Федерації".

Для остаточного затвердження законопроект має ухвалити Палата представників, після чого свій підпис повинен поставити президент США.