Історична помилка: Світові лідери прокоментували вихід США з Паризької угоди

Президент США Дональд Трамп після оголошення про вихід з Паризької угоди провів телефонні переговори з Меркель, Макроном, Мей і Трюдо.

Про це пише DW.

Канцлер Німеччини Ангела Меркель висловила жаль у зв'язку з рішенням Білого дому про відмову від Паризької угоди. При цьому Меркель підкреслила відданість ФРН її умовам.

Крім Меркель, Трамп провів телефонні розмови з президентом Франції Еммануелем Макроном, прем'єр-міністром Великобританії Терезою Мей і главою уряду Канади Джастіном Трюдо.

Американський лідер намагався пояснити їм свою позицію по кліматичній угоді, передає Reuters з посиланням на високопоставленого представника Білого дому. Співрозмовник агентства заявив, що Трамп "запевнив лідерів у прихильності Америки Трансатлантичному альянсу і активному прагненню захищати навколишнє середовище".

Тим часом ось як відреагували на вихід США інші світові лідери:

"Вихід з Паризької угоди - помилка. Зміни клімату реальні. Ми більше зобов'язані нашим дітям. Захист нашого майбутнього і створює більше робочих місць", - написав 42-й президент США (1993-2001) Білл Клінтон.

Президент Франції Еммануель Макрон заявив, що теж шкодує про рішення США вийти з Паризької угоди по клімату і Макрон підкреслив, що Франція не відмовиться від своїх зобов'язань згідно з цим договором.

"Зміна клімату є однією з найбільших проблем нашого часу. І Франція йде в авангарді боротьби з цим", - сказав він. Також він додав, що США повернулися спиною до всього світу.

Американський підприємець Ілон Маск відмовляється від участі у раді при Білому домі у зв'язку з виходом США з Паризької кліматичної угоди.

"Я виходжу з президентської ради. Зміна клімату - це реальність. Відмова від Парижа не на користь ні Америці, ні світу", - написав він.

Генеральний директор американського конгломерату The Walt Disney Company Роберт Айгер в четвер вийшов зі складу Форуму стратегії і політики при президенті США Трампі, яка є консультативною радою впливових бізнесменів.

"Це принципове питання. Я пішов у відставку з президентської ради в зв'язку з виходом з Паризького угоди по клімату", - зазначив Айгер.

Гілларі Клінтон назвала таке рішення Трампа "історичною помилкою".

"Історична помилка. Весь світ рухається разом зі зміни клімату."

Не менш розчарований прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо. Глава уряду підкреслив, що "позиція Канади у боротьбі зі змінами клімату і раніше незмінна" і "вона залишається єдиною разом з усіма іншими сторонами, які підтримують цю угоду".

Трюдо додав, що Оттава має намір продовжувати працювати з США як на державному, так і на інших рівнях з питань зміни клімату.