Перед візитом Трампа до Ізраїлю спалахнув скандал через заяву про Стіну Плачу

За кілька днів перед візитом президента США до Ізраїлю між країнами спалахнув справжній дипломатичний скандал навколо заяви одного з представників американської сторони щодо Стіни Плачу, після чого Ізраїль зажадав офіційних пояснень Білого дому.

Про це пише у вівторок американське інформагентство Associated Press.

"Дипломатична суперечка спалахнула в понеділок між офіційними представниками США і Ізраїлю, буквально за кілька днів до запланованого візиту президента Дональда Трампа після того, як американський представник поставив під сумнів претензії Ізраїлю на одне з найсвятіших місць іудаїзму", - наголошується в повідомленні.

Ізраїль гнівно вимагає пояснень від Білого дому, натомість у Вашингтоні поки утримуються від коментарів.

Суперечка виникла навколо Стіни Плачу в Старому місті Єрусалиму, яку планує відвідати Трамп на запрошення прем'єр-міністра країни Нетаньягу. Західна стіна шанується як святиня, навколо якої моляться євреї.

У повідомленнях йшлося, що американський представник під час переговорів щодо підготовки візиту Трампа та його зйомки біля Стіни Плачу відкинув пропозиції ізраїльтян, заявивши, що ця територія не контролюється ними.

Чиновник у офісі Нетаньягу сказав, що коментар представника США був "сприйнятий із подивом", і що Ізраїль чекає від Білого дому пояснень. "Ми переконані в тому, що це зауваження суперечить політиці президента Трампа", - зазначив представник ізраїльської сторони.

Крім того, офіційні особи Ізраїлю з не меншою нервозністю сприйняли ініціативу Трампа під час візиту зустрітися з представниками палестинської сторони для того, щоб відновити мирні переговори, які зайшли в глухий кут, зауважує американське видання.