Ебола повертається: летальний випадок зафіксували у ДРК

Лабораторні дослідження підтвердили, що чоловік, який мав симптоми геморагічної лихоманки й помер попри зусилля лікарів, мав зараження вірусом Ебола, який викликав пандемію у світі протягом останніх років. 

Про це йдеться в інформації на офіційному твітер-акаунті Всесвітньої організації з охорони здоров'я, повідомляє Укрінформ.

"Міністерство охорони здоров'я Демократичної Республіки Конго 11 травня 2017 року повідомило ВООЗ і партнерів про підтверджений в лабораторії випадок зараження вірусом Ебола в ДРК", - зазначається в дописі, оприлюдненому в п'ятницю. 

У інших повідомленнях уточнюється, що аналіз дав позитивний результат на наявність вірусу під час дослідження в лабораторії Кіншаси. У цьому зв'язку ВООЗ і партнерські організації заявили про підтримку міністерства охорони здоров'я ДРК у відповіді на новий виклик.

Захворювання, викликане вірусом Ебола, раніше відоме як геморагічна лихоманка Ебола, є важкою й часто смертельною хворобою людей. Вірус передається людям від диких тварин і поширюється також від людини до людини. Під час спалахів показники летальності становили від 25% до 90%.

Перша поява вірусу мала місце у віддалених селах Центральної Африки в зоні вологих тропічних лісів у 1976 році. Останній серйозний спалах, який вважається найбільшим, був зареєстрований у 2014 році, хоча деякі масові випадки були зафіксовані в 2013-му. Загалом від вірусу Ебола за останні чотири роки у світі загинуло більше 11 тис. людей з понад 28 тис. інфікованих.

У цьому зв'язку ВООЗ оголосила міжнародну епідемічну ситуацію. Про закінчення епідемії було повідомлено в січні 2016 року, після того як у Ліберії не було зареєстровано жодного нового випадку впродовж 42 днів. До цього вільними від вірусу були оголошені Гвінея і Сьєрра-Леоне.