Білий дім знову відклав нараду щодо Паризької кліматичної угоди

Адміністрація президента США Дональда Трампа вдруге перенесла нараду, на якій повинні були визначити позицію Білого дому щодо участі в Паризькій кліматичній угоді.

Про це повідомляє Voice of America.

"Білий дім у вівторок удруге відклав важливу нараду, присвячену вирішенню питання про те, чи повинні США вийти з міжнародної Паризької кліматичної угоди, укладення якої відстоював екс-президент Барак Обама", - йдеться у повідомленні.

За словами помічників президента, Трамп близький до ухвалення рішення про те, чи дотримуватися досягнутої в 2015 році домовленості про обмеження викидів парникових газів з метою стримування глобального потепління, в тому числі дані США обіцянки щодо скорочення забруднень протягом наступного десятиліття. Рішення може бути прийняте до того, як Трамп вирушить на саміт "Великої сімки", який відбудеться в травні на Сицилії. Однак нова дата наради з кліматичної угоди не повідомляється через розбіжність думок з цього питання серед членів адміністрації.

Як відомо, під час передвиборчої кампанії Трамп обіцяв вийти з угоди, в якій беруть участь 195 країн, однак після вступу на посаду його рішучість ослабла.

США займають друге місце у світі із забруднення навколишнього середовища, поступаючись лише Китаю. Вихід країни з Паризької угоди істотно знизить її вплив на світову екологію. Свого часу колишній президент США Барак Обама і голова КНР Сі Цзіньпін зіграли ключову роль у досягненні угоди.

Держсекретар США Рекс Тіллерсон виступає за продовження участі в угоді, тоді як глава Агентства з охорони навколишнього середовища Скотт Прюїтт вважає договір несприятливим, оскільки через нього частина американців може втратити робочі місця, пише видання.

Паризька угода  - угода в рамках Рамкової конвенції ООН про зміну клімату (UNFCCC) щодо регулювання заходів зі зменшення викидів діоксиду вуглецю з 2020 року. Паризька хартія має прийти на зміну Кіотському протоколу. Текст угоди було погоджено на 21-й Конференції учасників UNFCCC у Парижі та прийнято консенсусом 12 грудня 2015 року. На відміну від Кіотського протоколу, Паризька кліматична угода передбачає, що зобов'язання зі скорочення шкідливих викидів в атмосферу беруть на себе всі держави, незалежно від ступеня їхнього економічного розвитку.