Партія Меркель лідирує на земельних виборах у Шлезвіг-Гольштейн

На виборах в ландтаг в землі Шлезвіг-Гольштейн лідирує Християнсько-демократичний союз - партія набирає 32,3 відсотка голосів.

Як передає DW, на другому місці - Соціал-демократична партія Німеччини (СДПН) прем'єр-міністра Торстена Альбіга - у неї 26,7 відсотка.

"Зелені" набирають 12,9 відсотка, Вільна демократична партія - 11,5, праві популісти з "Альтернативи для Німеччини" (АдН) - 5,9 відсотка.

Партія данської меншини "Союз виборців Південного Шлезвігу" (SSW) показує результат в 3,5 відсотка, Ліва партія набрала 3,7 відсотка, у Партії піратів - 1,1 відсотка. Решта політичних сил зібрали в сумі 2,4 відсотка голосів.

Таким чином, коаліція у складі СДПН, "зелених" і Союзу виборців Південного Шлезвіга, яка правила в Кілі з 2012 року, втрачає більшість у ландтазі. Ліва партія опиняється за стінами земельного парламенту, так само, як і Партія піратів. Натомість до ландтагу проходить АдН.

ХДС намагатиметься створити коаліцію з ВДП і партією "Зелені", пише dpa. Також не виключена можливість створення великої коаліції з СДПН.

Можливе, втім, створення трьохпартійної коаліції з СДПН, ВДП і партії "Зелених": Торстен Альбіг ще до голосування заявляв, що у нього є запасний план на випадок поразки у виборах, але не розкривав деталі.

З правопопулістською АдН вступати в коаліцію не збирається жодна з партій.

Вибори в Шлезвіг-Гольштейн розглядаються як важлива перевірка настроїв виборців напередодні вересневих виборів в бундестаг ФРН.