У Трампа відтепер вирішили засекретити імена гостей Білого дому

Попри давню практику, яка існувала принаймні останні роки президентства Барака Обами, в адміністрації Дональда Трампа в п'ятницю відмовились добровільно розкривати списки відвідувачів Білого дому.

Це спричинило хвилю критики на адресу команди Трампа зі звинуваченнями приховати зв'язки з бізнесом і лобістами, пише The Washington Post.

"Адміністрація Трампа оголосила в п'ятницю, що більше не слідуватиме політиці екс-президента США Барака Обами щодо добровільного оприлюднення імен більшості відвідувачів комплексу Білого дому", - пише газета із посиланням на офіційну заяву представника адміністрації.

Таке рішення обгрунтовується "серйозною загрозою національній безпеці й недоторканності приватного життя".

У відповідь політичні опоненти вже звинуватили команду президента в тому, що вона хоче щось приховати. Зокрема, за словами критиків, така засекреченість дозволить великим донорам, лобістам та особам з власними інтересами мати вплив на Білий дім.

Заява нинішньої адміністрації, яка й так опинилася під знаком запитання щодо прозорості її дій, свідчить про значне відхилення політики Білого дому. За часів Барака Обами, його офіс оприлюднив імена майже 6 млн відвідувачів, в тому числі, десятка лобістів.

Відповідно до нової політики, офіс Білого дому тепер прийматиме рішення, чи розкривати імена відвідувачів, які прийшли на зустріч з президентом, віце-президентом та високопоставленими членами адміністрації, щонайменше в короткостроковій перспективі. Згідно з законодавством, значна частина цієї інформації все одно повинна стати доступною для громадські, однак... через кілька років, коли Трамп залишить пост президента.