Штати не допустить появи хімічної зброї у ІДІЛ - Тіллерсон

Сполучені Штати зосереджуватимуть свої зусилля на тому, щоб хімічна зброя, яку попри всі заборони та перевірки досі має режим Башара Асада в Сирії, не потрапила би до рук ІДІЛ та інших терористів.

З такою заявою виступив у вівторок в Італії в кулуарах міністерської зустрічі G7 державний секретар США Рекс Тіллерсон, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

"Ми не хочемо, щоб неконтрольовані запаси хімічної зброї, які є у режиму (в Сирії - ред.), потрапити в руки ІДІЛ або інших терористичних угруповань, які могли би і хотіли би атакувати Сполучені Штати чи наших союзників", - заявив глава Держдепартаменту США.

Він підкреслив, що не можна вважати нормальним "застосування хімічної зброї іншими суб'єктами або країнами, чи то в Сирії, чи в інших місцях". Держсекретар США також нагадав про зобов'язання Росії як гаранта виведення всієї хімічної зброї із Сирії, чого насправді не сталося. "Неясно, чи Росія не змогла серйозно виконати це зобов'язання, чи просто проявила некомпетентність, але ця різниця не має великого значення для мертвих. Ми не можемо дозволити цьому статися знову", - підкреслив Тіллерсон.

Якщо ситуація зміниться, Сполучені Штати продовжать оцінювати свої стратегічні варіанти й можливості для деескалації насильства по всій Сирії, наголосив він.

Крім того, глава Держдепартаменту зауважив, що врегулювання сирійського конфлікту має відбуватися в женевському процесі, оскільки "на сьогодні переговори в Астані не принесли великого прогресу". У цьому зв'язку він наголосив, що передусім необхідно знищити загрозу ІДІЛ та закликав країни G7 підтримати ці зусилля, які мають "вирішальне значення".