Польські слідчі створять віртуальну карту Смоленської катастрофи

Польські слідчі мають намір створити віртуальну карту Смоленської катастрофи, на якій буде детально відображено розташування елементів літака і тіл загиблих відразу після катастрофи.

Про це в понеділок під час прес-конференції у Варшаві повідомили прокуратури Національної прокуратури РП, які ведуть Смоленське слідство, передає власний кореспондент Укрінформу.

“Черговий намір групи слідчих  - створення віртуальної карти катастрофи”,- заявив прокурор Марек Кучинський, додавши що до цього часу плану місця катастрофи не було створено.

“Створення такої карти, яка дуже детально показуватиме розташування елементів літака і частин тіл допоможе реконструювати подію і підготувати висновки про перебіг катастрофи”,- заявив Кучинський.

У цьому контексті важливим він назвав потребу створення каталогу елементів розбитого літака. У зв'язку з чим польські слідчі мають намір направити групу слідчих до Росії і зараз намагаються домовитися про це з російською стороною в рамках надання юридичної допомоги.

За словами прокурора Марека Пасьонека, упродовж року Національна прокуратура зібрала і проаналізувала 2 тис. томів актів у справі катастрофи. Прокуратура підписала угоди зі слідчими лабораторіями з Великої Британії, Північної Ірландії, Італії та Іспанії про допомогу у дослідженні як біологічного матеріалу (Італія, Північна Ірландія) так й невеликих елементів літака (Велика Британія, Іспанія) на предмет наявності на них залишкових слідів вибухівки.

За словами прокурора Кшиштофа Шварца, зразки біологічних матеріалів та елементи літака потраплять до цих лабораторій у травні. 

Шварц також повідомив, що загалом у Польщі ведеться сім слідств: головне у справі катастрофи, а також шість, які тією чи іншою мірою стосуються трагедії.

Як повідомлялося, 10 квітня 2010 року неподалік від військового аеродрому під Смоленськом розбився літак з президентом Польщі Лєхом Качинським та високопосадовцями польської влади. Тоді в катастрофі загинули всі 96 осіб, які перебували на борту Ту-154М.