Радбез ООН передбачив санкції за торгівлю культурними цінностями

Члени Ради Безпеки ООН за ініціативою ЮНЕСКО одноголосно схвалили проект резолюції про заходи щодо захисту культурної спадщини від терористів та в умовах збройного конфлікту.

Про це повідомляє DT.UA з посиланням на Центр новин ООН.

"Цілеспрямоване знищення спадщини є військовим злочином. Воно стало тактикою ведення війни, покликаної розколоти суспільство в довгостроковій перспективі за допомогою стратегії "культурного чищення". Саме тому захист культурної спадщини – це не тільки питання культури, це необхідна умова безпеки, нерозривно пов'язане із захистом життя людей", - заявила глава ЮНЕСКО Ірина Бокова.

Незаконна торгівля культурними цінностями – одне з джерел доходу для екстремістів у Малі, Афганістані, Іраку та Сирії.

Прийнята в п'ятницю резолюція передбачає введення санкцій стосовно осіб та організацій, причетних до торгівлі цінностями з терористами, а також інші заходи по боротьбі з цим явищем. Цю першу в історії Ради безпеки ООН, спрямовану на захист культурної спадщини, назвали історичною. "ЮНЕСКО, Інтерпол, Управління ООН з наркотиків і злочинності, митні служби, приватний сектор та музеї зміцнюють співробітництво та координацію подальших дій", - заявила генеральний директор ЮНЕСКО.