Меркель і Аббас виступають за принцип "двох держав"

Канцлер ФРН Ангела Меркель і лідер Палестинської автономії Махмуд Аббас підтвердили прихильність принципу двох держав у врегулюванні близькосхідного конфлікту.

Про це вони заявили журналістам перед початком двосторонніх переговорів у Берліні в п'ятницю, повідомляє власний кореспондент Укрінформу в ФРН.

"Я не бачу альтернатив вирішення на основі принципу двох держав", - заявила Меркель.

Вона зазначила при цьому, що ізраїльські поселення на Західному березі Йордану "є перешкодою для вирішення конфлікту і порушенням міжнародного права". І застерегла всіх, хто потребує "подальшої анексії палестинських територій" від продовження цієї лінії, яка викликає серйозну заклопотаність у Берліні.

Аббас, зі свого боку, запевнив у тому, що лише на основі принципу двох держав "можна досягти тривалого миру, за якого Ізраїль і Палестина могли би жити пліч-о-пліч у світі у визнаних міжнародним співтовариством кордонах" (1967 року). Він також заявив про необхідність в першу чергу припинити поселенську діяльність Ізраїлю, яка "розриває Палестину".

Палестинський лідер закликав усі сторони до політичного діалогу і відмови від насильства. Він висловив підтримку і солідарність з Німеччиною в боротьбі з тероризмом.

Махмуд Аббас подякував Меркель за зусилля щодо близькосхідного врегулювання, матеріальну, політичну і моральну підтримку Палестини. Він привітав зусилля адміністрації США і керівництва ЄС у підтримці незалежності Палестини та врегулювання.

У Берліні також передбачена зустріч Махмуда Аббасса з главою МЗС ФРН Зігмаром Габріелем.

Фото: dpa