Міністр оборони Польщі ініціював слідство проти Туска за Смоленську катастрофу

Міністр національної оборони Польщі Антоній Мацеревич подав до Національної прокуратури Польщі заяву про підозру у скоєнні дипломатичної зради екс-прем'єром Польщі Дональдом Туском у справі Смоленської катастрофи.

Про це Мацеревич заявив у інтерв'ю виданню Gazeta Polska Codziennie.

“Колишній прем'єр має відповідати перед судом, і суд повинен поставитися до нього у відповідності із законом”, - заявив Мацеревич.

Він зазначив, що йдеться не про недбалість, а про злочин з боку Туска. “Прем'єр Дональд Туск заключив з Володимиром Путіним нелегальну угоду на шкоду Польщі і повинен за це відповісти”, - підкреслив Мацеревич.

Він додав, що жодна посада в польській чи європейській інституції не звільняє від відповідальності за настільки серйозні злочини, в яких підозрюється Туск.

У вівторок речник Національної прокуратури Польщі Ева Вільк повідомила, що в понеділок у прокуратурі зареєстровано заяву Мацеревича у справі щодо підозри Туска в дипломатичній зраді у справі Смоленської катастрофи. Підозра стосується статті 129 Карного кодексу, яка передбачає 10 років ув'язнення для осіб, які у відносинах з урядами інших країн чи зарубіжних організацій діяли на шкоду Польщі.

Польська влада закидає Туску, зокрема, те, що він віддав міжнародне слідство у справі Смоленської катастрофи в руки росіян і відразу не вимагав повернення уламків літака екс-президента Лєха Качинського.