Туреччина погрожує шокувати Європу: припинять стримувати біженців

Міністр внутрішніх справ Туреччини Сулейман Сойлу пригрозив шокувати Європу, відправивши 15 тисяч біженців на місяць на території ЄС.

Про це повідомляє AFP.

"Якщо ви хочете, ми могли б відкрити шлях для 15 тисяч біженців, яких ми не посилаємо щомісяця, і шокувати Європу», - сказав Сойлу.

Як відомо, Анкара і Брюссель майже рік тому підписали міграційну угоду, завдяки якій суттєво зменшився потік мігрантів з Туреччини в Європу. Однак зараз вона знаходиться під загрозою через дипломатичну кризу, пов'язану із забороною турецьким міністрам проводити агітаційні політичні мітинги в Європі.

Міністр закордонних справ Чавушоглу вже дав зрозуміти, що Туреччина може розірвати угоду.

Криза була викликана тим, що Нідерланди і Німеччина відмовилися дозволити турецьким міністрам провести кампанію на підтримку референдуму з питання про розширення повноважень президента Реджепа Таїпа Ердогана, що відбудеться 16 квітня. 

Сойлу, якого вважають близьким до Ердогана, звинуватив Гаагу і Берлін у причетності до протестів проти нього у червні 2013  року, прокурдських заворушень у жовтні 2014-го і невдалої спроби перевороту у липні 2016 року.

"Вони намагаються завершити ту роботу, яку вони не закінчили. Хто робить цю роботу? Це Нідерланди і Німеччина", - сказав Сойлу.

Він звинуватив Європу в нездатності допомогти Туреччині увійти в блок і в тому, що вона не допомагає у боротьбі з терором.

"Європо, у тебе є мужність...? Нагадуємо вам, що ви не можете грати в цьому регіоні та ігнорувати Туреччину", - зазначив він.

Європейський союз очікує, що Туреччина продовжить реалізацію угоди, яка різко скоротила число мігрантів, що використовували шлях через Егейське море.