Суд РФ звільнив активістку, засуджену за репост відео

Курганський обласний суд ухвалив відпустити на волю активістку Євгенію Чудновець, яку раніше засудили за репост відео зі знущаннями з малолітнього хлопчика.

Про це написав у Фейсбуці адвокат Олексій Бушмаков.

"Вирок скасувати, Чудновець виправдати, з колонії звільнити негайно!" - пише адвокат.

Раніше він повідомив, що на засіданні не вдалося налагодити відеозв'язок з колонією, тому Чудновець не змогла у ньому брати участь.

Інший адвокат, Марія Кириллова, зазначила, що Чудновець відпустять з колонії, коли туди передадуть оригінал рішення суду.

Справу Чудновець було відправлено на перегляд за рішенням Верховного суду РФ, про це клопотала Генпрокуратура Росії. Наглядове відомство вирішило, що в діях Чудновець не було складу злочину.

Як повідомлялося, наприкінці 2016 року громадянську активістку Євгенію Чудновець засудили на п'ять місяців за те, що вона з обуреними коментарями поширила у соцмережі "ВКонтакті" трьохсекундне відео з хлопчиком, з якого знущаються вихователі дитячого табору. Цей запис ліг в основу кримінальної справи проти вихователів, які отримали від трьох до шести років колонії.

Звільнення Чудновець, як раніше активіста Ільдара Дадіна, у Росії називають проявом "кирієнковської відлиги". Суть цієї відлиги - у звільненні кількох раніше явно несправедливо засуджених активістів. Сергій Кирієнко - російський політик, у минулому ліберальних поглядів, соратник Нємцова. Із середини минулого року він став заступником Адміністрації президента РФ.