У Туска найбільше шансів очолити Європейську раду

Польський політик Дональд Туск, найімовірніше, цього тижня буде переобраний на другий термін на посаду президента Європейської ради.

Це рішення глави держав та урядів країн-членів ЄС планують ухвалити на засіданні Європейської ради 9-10 березня у Брюсселі, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

"Дональд Туск є єдиним кандидатом на пост президента Європейської ради. Він має одноголосну підтримку від політичної родини Європейської народної партії", - заявив лідер ЄНП Мальфред Вебер.

Водночас, як відомо, кандидатуру Туска категорично не підтримує чинний уряд Польщі, хоча це не є формальною перепоною для переобрання чинного очільника Європейської ради.

Минулого тижня офіційна Варшава висунула кандидатом на посаду голови Європейської ради депутата Європарламенту, віце-президента політичної групи ЄНП Яцека Саріуша-Вольського, колишнього партійного соратника Туска. Однак ця ініціатива не була сприйнята керівництвом ЄНП у Брюсселі.

За свідченнями дипломатичних джерел, саме Туск залишається єдиним кандидатом, який має найбільше шансів бути переобраним на другий термін (два з половиною роки) на посаду президента Європейської ради.

Нинішній термін перебування Туска на посаді спливає 31 травня.