Пілота британських ВПС звільнили після інциденту над Чорним морем

Військовий суд звільнив пілот британських ВПС Енді Тауншенда, який спричинив небезпечну ситуацію над Чорним морем.

Як передає BBC, інцидент стався 9 лютого 2014 року, коли Airbus 330 Voyager прямував з бази британських військово-повітряних сил "Бриз Нортон" у Афганістан. На його борту перебували 198 осіб.

49-річний лейтенант Тауншенд, який захоплюється фотографією, залишив свій фотоапарат на підлокітнику; пристрій впав на один з важелів і вимкнув автопілот. В результаті літак почав різке зниження і за 30 секунд "провалився" на 1,34 км, після чого Тауншенду вдалося взяти ситуацію під контроль і вирівняти лайнер.

На суді пасажири рейсу розповіли, що під час різкого зниження думали, що загинуть. Протягом кількох секунд вони перебували в стані невагомості, деякі вдарилися об стелю салону.

Травми отримали 15 осіб, у тому числі другий пілот, якого не було в кабіні на момент інциденту. 48 пасажирів літака після перевантажень виявилися непридатні до служби. Другий пілот пошкодив хребет і досі не повернувся на службу.

Тауншенд визнав у суді свою провину в халатності при виконанні службових обов'язків. Суд засудив його до чотирьох місяців позбавлення волі умовно. Лейтенанта Тауншенда також визнали винним у дачі неправдивих свідчень і внесенні неправдивих відомостей у бортовий журнал: спочатку він стверджував, що літак почав різке зниження через технічну несправність.