Меркель занепокоєна намірами змінити кримінальне законодавство в Румунії

Канцлер Федеральної Республіки Німеччини Ангела Меркель висловила занепокоєння намірами правлячої в Румунії коаліції змінити кримінальне законодавство шляхом прийняття урядових постанов.

Про це повідомили у прес-службі Президента Румунії Колауса Йоханніса за підсумками його телефонної розмови з Ангелой Меркель, інформує власний кореспондент агентства.

"Канцлер Федеральної Республіки Німеччини беззастережно підтримує зусилля Румунії з викорінення корупції, висловила своє занепокоєння можливими змінами у кримінальному законодавстві, що може негативно позначитися на подальшій боротьбі по викоріненню цього небезпечного феномену", - йдеться у повідомленні.

Йоханніс і Меркель обговорили також хід підготовки до саміту ЄС, який відбудеться 3 лютого на Мальті та ювілейному саміту, присвяченому 60-річчю підписання Римського договору (роковини відзначатимуться у березні цього року).

Як повідомляв Укрінформ, уряд Румунії підготував дві екстрені постанови - про помилування і про внесення змін до кримінального законодавства. Згідно з документами, помилуванню підлягають ув‘язнені, засуджені до 5 років тюремного ув‘язнення (але не більше), вагітні жінки, жінки, в яких вдома залишилися неповнолітні діти. Буде знято також судимість і з засуджених до умовних тюремних термінів.

Згідно з другим документом, кримінальна справа про корупцію не може бути відкрита, якщо завдані держчиновником збитки державі не перевищують суму 50 тисяч євро.