Мюнхенська конференція: про що говоритимуть політики

Анонс

Сотні світових політиків обговорять в середині лютого в Мюнхені найбільш "критичні питання" сучасності.

Їх у середу оприлюднили організатори конференції, повідомляє кореспондент Укрінформу у ФРН.

"Понад 500 учасників під головуванням посла Вольфганга Ішингера вестимуть дебати про критичні виклики безпеки, включаючи тривожний стан міжнародного порядку", - повідомили організатори.

Серед викликів, які стоять на порядку денному 53-ї за рахунком конференції, трансатлантичні відносини і НАТО після обрання Дональда Трампа президентом США, стан співробітництва в ЄС у галузі безпеки та оборони, українська криза і відносини з Росією, війна в Сирії, ситуація з безпекою в Азійсько-Тихоокеанському регіоні, включаючи Корейський півострів. 

Крім того, учасники обговорять проблеми тероризму, зброї в інформаційних війнах, а також основні загрози глобальному здоров'ю і клімату.

"Ми стикаємося з такою міжнародною ситуацією у сфері безпеки, яка, можливо, є найбільш нестійкою з часів завершення Другої світової війни. Ліберальному порядку, який багато хто з нас сприймав як належне, дедалі більше погрожують як зовні, так і всередині", - заявив голова конференції Вольфганг Ішингер. Він вважає украй важливим знайти шляхи захисту і зміцнення фундаментальних цінностей і міжнародного порядку, що базується на законі.

Серед учасників майбутньої конференції свою участь підтвердили генсек ООН Антоніо Гутерреш, НАТО - Єнс Столтенберг, керівництво Євросоюзу, президенти України, Польщі, Афганістану, прем'єри Норвегії, Угорщини, Іраку; керівники МЗС Китаю, Саудівської Аравії, Ірану, Туреччини, Росії, Франції і Великої Британії, а також інші. Делегація США до кінця не сформована, але в ній будуть представлені як конгресмени, так і члени нової адміністрації, зокрема глава Пентагону Джеймс Маттіс і міністр внутрішньої безпеки Джон Келлі.

Німеччина буде представлена віце-канцлером (і, ймовірно, на той момент міністром закордонних справ ФРН) Зігмаром Габріелем, міністром оборони Урсулою фон дер Ляйєн, внутрішніх справ Томасом де Мезьєром та економічного співробітництва і розвитку Гердом Мюллером, а також 60 депутатами бундестагу від різних партій.

Крім загального засідання, на полях конференції планується велика кількість дипломатичних зустрічей та інших заходів.

Конференція пройде в Мюнхені 17-19 лютого.