У Меркель відкидають слова Трампа про корисливість щодо ЄС

Німеччина ніколи не розглядала Євросоюз як інструмент для досягнення своїх внутрішньо- і зовнішньополітичних цілей.

Про це заявив у понеділок на брифінгу в Берліні офіційний представник МЗС ФРН Мартін Шефер, відповідаючи на заяву обраного президента США Дональда Трампа, який в інтерв'ю BILD назвав ЄС «інструментом для досягнення цілей Німеччини».

«Для міністра і для всього федерального уряду Європа ніколи не була засобом для досягнення мети, для нас Європа – спільна доля. Яка, можливо, в часи, коли порядок розпадається, як сьогодні, важлива як ніколи», - сказав дипломат.

Він підкреслив, що європейці можуть і мають триматися разом у світлі погроз європейському порядку, стабільності, свободі і благополуччю – погроз як усередині, так і ззовні. Трамп до того ж заявив у згаданому інтерв'ю, що впевнений у виході в майбутньому з ЄС інших країн услід за Великою Британією.

Шефер також зазначив, що його шеф, Франк-Вальтер Штайнмайєр прокоментував слова майбутнього американського лідера з питання НАТО. Глава німецького МЗС мав у понеділок вранці «тривалу розмову» з генсеком альянсу Єнсом Столтенбергом, і вони висловили «подив і занепокоєння» оцінкою Трампом організації як «застарілої».

Позицію Берліна щодо НАТО озвучив на брифінгу і офіційний представник Міноборони ФРН Єнс Флосдорф. Він зазначив, що роль НАТО останніми роками знову виросла, і Німеччина збільшила свою участь в її місіях і завданнях. Зокрема, вони задіяні в боротьбі проти ІДІЛ з літаками-розвідниками, в повітряному поліцейському патрулюванні в небі Балтії, беруть участь у багатонаціональних місіях на Близькому Сході і в Середземному морі і так далі і готові надалі виконувати свої зобов'язання. Флосдорф визнав, що обов'язком всіх 28 країн-членів, а не тільки США має бути фінансова підтримка альянсу. Він підкреслив, що на саміті у Варшаві країни підтвердили готовність досягти мети – не менше 2 відсотків ВВП на оборону. «Ясно, що поступово, крок за кроком ми можемо досягти цієї мети», - вважає представник бундесверу.

Трамп за 4 дні до своєї інавгурації дав інтерв'ю німецькому виданню BILD і британському TIMES, в якому назвав НАТО застарілим блоком, що має проблеми і не фінансується належним чином. Він поскаржився на те, що європейські партнери платять дуже мало, і заявив, що подумає двічі, чи приходити союзникам на допомогу, якщо їх внески не будуть адекватними. Водночас він уточнив, що для нього НАТО «є важливим».