Китай різко відреагував на нову заяву Трампа щодо Тайваню

Обраний президент США Дональд Трамп натякнув на можливість вести переговори щодо політики "одного Китаю", чим викликав різку реакцію в Пекіні.

Про це заявили в міністерстві закордонних справ Китаю, повідомляє DW.

"Політика "одного Китаю" не може бути предметом переговорів у китайсько-американських відносинах, заявили в МЗС Китаю. Речник міністерства закликав усі відповідні сторони в США визнати "делікатність питання Тайваню" та дотримуватися зобов'язань, які брали на себе адміністрації США за різних президентів щодо політики "одного Китаю", - йдеться в повідомленні.

В оприлюдненому напередодні ввечері інтерв'ю виданню Wall Street Journal Трамп заявив: "Усе є предметом переговорів, в тому числі і політика "одного Китаю". Він також висловив невдоволення проведенням Китаєм політики дешевого юаня, через що, на думку Трампа, американські компанії не можуть конкурувати з китайськими.

Раніше новообраний президент США наразився на критику та дипломатичний протест з боку Пекіна після того, як 2 грудня провів телефонну розмову з президенткою Тайваню Цай Інвень.

Політика "одного Китаю" передбачає неможливість одночасних дипломатичних відносин з урядом в Пекіні та урядом на Тайвані. Офіційний Пекін вважає Тайвань бунтівною провінцією КНР. США дотримуються політики "одного Китаю" з 1979 року.