Через заяви Трампа Токіо хоче прискорити підписання ЗВТ з Євросоюзом - ЗМІ

Японський уряд прем'єр-міністра Сіндзо Абе планує прискорити переговори з Євросоюзом з метою підписання угоди про вільну торгівлю із блоком вже у цьому році.

Про це повідомляє EurActiv з посиланням на японську телерадіокомпанію NHK.

"За даними джерел, Токіо планує укласти угоду якомога швидше до кінця 2017 року", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що японський уряд наразі намагається прискорити переговори з Брюсселем щодо ЗВТ через занепокоєння стосовно заяв обраного президента США Дональда Трампа про вихід країни з угоди Транстихоокеанське партнерство (ТПП), на яку Японія покладає великі надії.

ЄС і Японія ведуть переговори щодо ЗВТ з 2013 року, однак на шляху до укладення угоди ще лишається багато перешкод.

Так, наприклад, уряд Абе хоче, щоб в ЄС скасували митні збори для японських виробників автомобілів, тоді як ЄС вимагає зниження тарифів на сільськогосподарську продукцію та напівфабрикати.

Раніше Трамп заявив, що у перший же день він планує повідомити про намір вийти з угоди про Транстихоокеанське партнерство, яка є, за словами Трампа, "потенційною катастрофою для США".

Як відомо, угоду про ТТП було підписано у лютому 2016 року 12 країнами Азіатсько-Тихоокеанського регіону (США, Канада, Австралія, Нова Зеландія, Сінгапур, Малайзія, Бруней, В'єтнам, Японія, Мексика, Чилі і Перу), мета якої - зниження тарифних бар'єрів та регулювання внутрішніх правил у таких сферах, як трудове право, екологія, інтелектуальна та ін. На думку експертів та політиків, без участі США ТТП втратить сенс.