Канадський суд відмовився ототожнювати права дітей та собак

Верховний суд канадської провінції Саскачеван постановив, що застосовувати до собак законодавство щодо захисту дітей не можна.

Про це йдеться у письмовому рішенні судді Річарда Данилюка, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Багато сімей ставляться до собак як до членів родини, з якими вони разом проживають. Тим не менш, пес є псом. Згідно із законом, він є власністю, домашньою твариною, якою хтось володіє. Закон не наділяє її жодними родинними правами», - зазначив Данилюк.

Згідно із його рішенням, дітей не купують у розпліднику, не займаються їх розведенням задля забезпечення кращої родослівної, не розглядають можливість евтаназії у випадку захворювання і не міркують над усиплянням в разі агресивної поведінки.

Слухання у суді тривали за позовом подружньої пари, яка не могла у процесі розлучення домовитися щодо того, з ким слід залишатися її трьом собакам. Однак, на переконання судді, ухвалювати йому рішення щодо правил відвідування було б абсурдним з огляду на те, що собаки є власністю, а не членами родини. «Мені належить ухвалити рішення щодо того, що одна зі сторін має право на володіння, для прикладу, родинними ножами для масла, однак, з огляду на глибоку прихильність як до ножів, так і до масла, інша сторона повинна мати доступ до цих ножів протягом 1.5 години щотижня, аби мастити тости», - написав суддя.

Він додав, що вважає «принизливим для суду та адвоката запит сторін на використання юридичних та судових ресурсів через те, що вони не в змозі владнати питання, яке більшість вважатиме невартим часу, грошей та громадської уваги».

Суддя також закликав пару утриматися від продовження судової тяганини із цього приводу. «Обидвом сторонам слід пам'ятати, що у випадку неможливості судом дійти рішення щодо місця проживання псів, суд має право згідно із законодавством наказати продати їх та розділити отриманий дохід. Певен, жодна зі сторін не хоче цього», - підсумував Данилюк.

Однак, він все ж постановив, що до остаточного оформлення розлучення собаки мають проживати разом із дружиною у будинку її батьків.