Трамп заявив про намір призначити держсекретарем лояльного до РФ бізнесмена

Відео

Обраний президент США Дональд Трамп перед офіційним оголошенням кандидатури на один із найважливіших постів у адміністрації президента – державного секретаря – в неділю заявив, що скоріше за все призначить на цей пост виконавчого директора Exxon Mobil Corp. Рекса Тіллерсона. 

Заява Трампа прозвучала в інтерв'ю прореспубліканському телеканалу Fox News

"Він (Тіллерсон. – Ред.) більше ніж керівник бізнесу, він гравець світового класу, він відповідає, я думаю, за найбільшу компанію у світі", - відповів Трамп на запитання, чому він хоче обрати бізнесмена держсекретарем.

При цьому Трамп назвав вибір керівника Exxon для себе "великою перевагою, оскільки той знає багато міжнародних гравців" та має з ними гарні стосунки. "Він укладав великі угоди з Росією", - нагадав обраний президент США.

Угоди Тіллерсона з Росією та його особисті зв'язки з президентом РФ Володимиром Путіним, очевидно, стануть однією з головних тем під час слухань у Сенаті США, який має затвердити Тіллерсона на посаді.

Як повідомляв Укрінформ, кілька днів тому група з 27 сенаторів з обох партій закликали обраного президента обережно ставитися до Росії, нагадавши про агресію Москви проти України, а також у Сирії. 

Крім того, ЦРУ нещодавно дійшло офіційних висновків, що хакерські атаки з боку Росії на офіційні інституції в Сполучених Штатах під час президентської кампанії були спрямовані безпосередньо на підтримку Трампа, а не на дискредитацію самого процесу демократичних голосувань. У команді самого Трампа це спростували, поставивши під сумнів компетентність розвідувальної служби США.

64-річний бізнесмен Рекс Тіллерсон у справах своєї компанії має тісні зв'язки з президентом Росії Володимиром Путіним. Він, зокрема, вів переговори про укладення партнерської угоди у сфері енергетики з РФ у 2011 році. У 2012 році Кремль нагородив Тіллерсона орденом Дружби народів.

Тіллерсон також відомий як противник санкцій щодо Росії, через які концерн Exxon Mobil, який створив з "Роснефтью" спільне підприємство, втратив не менше мільярда доларів.

Очікується, що Трамп зробить офіційну заяву про вибір кандидатури на пост глави Державного департаменту США ближчими днями.