Парламент Кореї проголосував за імпічмент президента

Парламент Південної Кореї проголосував за імпічмент президента Пак Кин Хе.

Про це повідомляє агентство Reuters на своїй сторінці у Twitter.

Як повідомляє Всесвітнє корейське радіо, на підтримку законопроекту про імпічмент висловилися 234 депутати, 56 були проти, двоє утрималися, а 7 бюлетенів визнано недійсними. 

Підкреслюється, що голосування було таємним, підрахунок бюлетенів проводився в ручному режимі. 

У законопроект, ініційований незалежними депутатами і парламентаріями від опозиції, увійшли пункти про причетність президента РК Пак Кин Хе до скандалу навколо її близької подруги Чхве Сун Сіль, а також про витік документів з адміністрації глави держави. Без змін залишилися пункти, що стосуються бездіяльності глави держави протягом семи годин після аварії порома «Севоль», в результаті якої загинули щонайменше 304 людини. 

У Південній Кореї це другий випадок ухвалення проекту закону про імпічмент після 2004 року, коли з імпічментом зіткнувся колишній президент РК Ро Мун Хен. 

Після голосування резолюція про імпічмент направляється президентові РК Пак Кин Хе, судді Конституційного суду Пак Хан Чхолю і голові парламентського комітету із законодавства і судово-правових питань Квон Сон Дону. Відразу після отримання резолюції повноваження президента припиняються, а прем'єр-міністр тимчасово очолює країну. 

Конституційний суд має вирішити щодо імпічменту протягом 180 днів з моменту отримання резолюції. 

Як повідомлялося, президента Південної Кореї звинувачують у заступництві своїй близькій подрузі Чхве Сун Сіль, підозрюваною у зловживанні дружніми зв'язками з президентом для примушування південнокорейських компаній до багатомільйонних пожертвувань на користь імовірно благодійних організацій.

Двох колишніх президентських помічників також підозрюють у передачі їй секретної інформації. Опозиція стверджує, що Пак Кин Хе порушила конституцію країни, дозволивши своїй подрузі втручатись у справи державного управління.