В Австралії хочуть на законодавчому рівні захистити мови аборигенів

Влада австралійського штату Новий Південний Вельс хоче на законодавчому рівні захистити мови аборигенів.

Про це повідомила телокампанія АВС.

«Нам відомо, що Департамент у справах із захисту прав аборигенів проводив політику ізоляції дітей із аборигенських сімей, що в результаті призвело до того, що… матері не могли передати мову своїм дітям, батьки не могли навчити своїх дітей мови, бабусі і дідусі не могли говорити зі своїми онуками на своїй мові. Якщо законодавство може так ефективно відібрати мову аборигенів - так само може і оживити її», - вважає міністр у справах аборигенів штату НПВ Леслі Вільямс.

За оцінками уряду штату кожна мова аборигенів у Новому Південному Вельсі класифікується як така, що «знаходиться під загрозою зникнення». Водночас аборигенські мови є унікальною і цінною частиною історичної спадщини, тому зміни у законодавстві можуть принести користь суспільству.

Крім того, за словами міністра, дослідженнями доведено, що «аборигени, які говорять на своїй мові, здоровіші, їхні діти краще вчаться в школі, і що відновлення мови зміцнює спільноти».

Уряд штату сподівається, що ініціативу Нового Південного Вельсу підтримають у цілій Австралії і вона стане початком  розширення прав і можливостей громад.