Пол Райан має всі шанси залишитися на третій за впливом посаді в США - WP

Нинішній спікер Палати представників США республіканець Пол Райан, схоже, продовжить свій термін на посаді, яку за політичним значенням у США називають "третьою" після президента і віце-президента.

Про це пише в вівторок впливове американське видання The Washington Post.

"На тлі сигналів підтримки з боку Дональда Трампа, спікер Пол Райан у вівторок наблизився до позитивного рішення республіканців у Палаті представників зберегти за ним посаду в Конгресі майбутнього скликання", - йдеться в публікації.

У цьому зв'язку наводяться висловлювання деяких американських політиків із числа впливових республіканців. Так, за словами конгресмена Мо Брукса, Дональд Трамп "контролює" рішення, чи бути Райану спікером і далі. "За всіма ознаками, які ми бачимо, обраний президент хоче бачити Райана на цій посаді", - цитує видання слова конгресмена.

Республіканець Кріс Коллінз, один із найбільш запеклих прихильників Трампа в Конгресі, з цього приводу висловив думку, що продовження повноважень Райана як спікера Палати представників буде "знаком того, що Трамп підтримує його".

Хоча кандидатура Райана й очікувана в якості нового керівника Палати представників, не обійшлося й без критики з боку однопартійців. Зокрема, члени республіканського "Форуму Свободи" в Конгресі вважають, що Райан вже не зможе активно просувати консервативні підходи для вирішення проблемних аспектів.

Райан поводив себе неоднозначно під час президентської виборчої кампанії в плані підтримки Трампа як кандидата від "Великої старої партії". Він був одним із небагатьох представників республіканського керівництва, хто брав офіційну участь в роботі партійного з'їзду, який затвердив мільярдера номінантом від республіканців. Однак, після скандалу з непристойними висловлюваннями Трампа про жінок Райан відкликав свою підтримку. Пізніше, перед днем виборів він заявив, що проголосував за кандидата "від республіканців" на ранніх голосуваннях.