Freedom House відносить Росію до країн з "невільним інтернетом"

Правозахисна організація Freedom House представила черговий щорічний рейтинг свободи Інтернету Freedom on the Net 2016. Росія погіршила свої позиції.

Звіт розміщено на сайті організації.

Росія погіршила свої позиції в рейтингу в порівнянні з попереднім роком. У 2016 році РФ, що перебуває на 38 місці, отримала 65 балів (за шкалою 0 балів - означає максимальну свободу Інтернету, 100 балів - максимальну несвободу). Роком раніше у Росії було 62 бала. Freedom House відносить РФ до країн з "невільним Інтернетом". Вона знаходиться в рейтингу між Суданом і Таїландом.

Укладачі рейтингу, перераховуючи приклади обмеження свободи Інтернету в РФ, серед решти, відзначають так званий пакет "антитерористичних поправок", численні кримінальні справи стосовно користувачів соцмереж, а також кібератаки на блогерів.

Найнижче місце в рейтингу зайняв Китай, який набрав 88 балів. За ним йдеть Сирія та Іран з 87 балами.

Рейтинг свободи Інтернету складено Freedom House на основі даних, отриманих у період з 1 червня 2015 року по 31 травня 2016 року. Учасники рейтингу оцінюються за трьома основними критеріями: перешкоди під час доступу до мережі, обмеження доступу до контенту і порушення прав користувачів.