Спікер парламенту Молдови: Президент має об'єднати суспільство і держоргани

Голова парламенту Молдови Андріан Канду висловив надію, що новообраному президентові країни вдасться об'єднати суспільство і державні інституції, як того вимагає конституція.

Про це Канду заявив після голосування на одній з виборчих дільниць Кишинева, повідомляє власний кореспондент Укрінформу в Молдові.

«Хотілося б, щоб майбутній президент об'єднав суспільство і державні інституції, як того вимагає конституція країни, і щоб глава держави брав найактивнішу участь у реалізації порядку денного реформ, запланованих урядом і парламентом. Президент, згідно зі своїм конституційним повноваженням, може стати потужним каталізатором просування вперед шляхом економічного процвітання країни і підвищення добробуту її громадян», - заявив Канду.

Водночас він з жалем підкреслив, що минула виборча компанія була вельми складною, і вона багато в чому роз'єднала суспільство.

Як повідомляв Укрінформ, у неділю, 13 листопада, в Молдові проходить другий тур президентських виборів: на посаду глави держави претендують голова Партії соціалістів Ігор Додон і єдиний кандидат від правих сил, лідер партії «Дія і солідарність» Майя Санду.

Згідно з результатами першого туру виборів, за Додона проголосували понад 48% виборців, а за Санду - близько 38%.

За даними Центральної виборчої комісії, явка на 14.00 годин становить близько 33% виборців.

Це перші з 1996 року всенародні вибори президента. З 2001 по 2009 роки главу держави обирав парламент. Навесні 2016 року Конституційний суд виніс вердикт про повернення до процедури всенародного обрання президента.