Нідерланди розглядають кілька варіантів суду над винуватцями катастрофи МН17

Уряд Нідерландів розглядає кілька варіантів притягнення до відповідальності винуватців катастрофи Боїнга МН17.

Про це у листі до парламенту написав міністр юстиції країни Ард ван дер Стюр, повідомляє голландське видання AD.nl.

"Опрацьовується дві опції. Перша фокусується на міжнародному трибуналі. Друга передбачає проведення національного судового процесу однією з країн, яка бере участь у міжнародній спільній слідчій групі", - пише видання.

Як зазначається, в рамках другого варіанту розглядається можливість, що Нідерланди будуть займатися цим процесом.

За оцінками голландського уряду, обидва варіанти є "складними" та мають "юридичні перепони". Водночас, як відзначається, відправною точкою для голландського уряду є знайти можливість максимально підвищити шанси ефективного судового процесу.

Як повідомляв Укрінформ, 28 вересня міжнародна Спільна слідча група, яку очолює прокуратура Нідерландів, оголосила результати розслідування, підтвердивши, що ракетний комплекс "Бук", з якого був збитий літак Малайзійських авіаліній МН17, був доставлений з Росії і після запуску ракети з окупованої території вивезений назад у РФ. За інформацією голландського прокурора Фреда Вестербеке, запуск було здійснено з території біля міста Первомайськ, яка у момент катастрофи знаходилася під контролем бойовиків.

17 липня 2014 року у небі над селом Грабове Донецької області був збитий літак Boeing-777 "Малайзійських авіаліній", що виконував рейс Амстердам - Куала-Лумпур. Унаслідок катастрофи загинули 298 людей, найбільше жертв - громадяни Нідерландів.