Литовський суд хоче допитати Горбачова у справі 1991 року

Вільнюський окружний суд, що розглядає справу про трагічні події 13 січня 1991 року у Вільнюсі, прийняв рішення допитати як свідка колишнього президента Радянського Союзу Михайла Горбачова.

Про це повідомляє Delfi.

"Ще з 1992 року робилися спроби отримати пояснення М. Горбачова з приводу січневих подій 1991 року, однак вони результату не дали", - зазначили прокурори.

Підкреслюється, що саме тому, що Горбачов відмовляється спілкуватися з Генпрокуратурою Литви, немає можливості надати йому статус спеціального свідка і немає інших засобів, які зобов'язали б громадянина іноземної держави приїхати до Литви для надання свідчень.

Потерпілі у зв'язку зі справою стверджують, що радянський президент міг знати, проте свідомо ігнорував інформацію, з якої явно було видно, що підлеглі мають намір здійснити і чинять військові злочини, і не вжив жодних заходів, щоби цьому запобігти.

Цьогоріч виповнилося 25 років, коли в результаті дій радянських військових у Вільнюсі біля Будинку друку, Телевежі і будівлі Литовського радіо і ТБ було вбито 14 цивільних.

Ця справа - одна з найбільших за своїм обсягом і кількістю обвинувачених в історії судів незалежної Литви. На лаві підсудних - двоє осіб, ще понад 60 обвинувачених притягнуто до суду заочно.

Вони звинувачуються у військових злочинах і злочинах проти людяності. Постраждалих у цій справі - майже 500, свідків - близько тисячі. Справа налічує 709 томів, один лише обвинувальний акт - 13 томів.

У 1999 році в справі про події 13 січня за створення антидержавних організацій та інші злочини шестеро осіб отримали тюремні терміни.