Владу Польщі закликали недопустити нищення українських пам'ятників

Понад 70 представників польської інтелігенції звернулися до влади країни приділити особливу увагу проблемі знищення українських пам'ятників на польсько-українському прикордонні, ретельно розслідувати ці злочини і запобігти їх скоєнню в майбутньому.

Про це йдеться у зверненні, зачитаному кількома представниками польської еліти на кладовищі села Верхрата Підкарпатського воєводства півдня Польщі, де на початку жовтня вандали знищили черговий український пам'ятник, повідомляє кореспондент Укрінформу в Польщі.

"Дивлячись сьогодні на знищені могили у Верхраті та Монастирі закликаємо: опам’ятаймося! Байдужість, як і мова ненависті, наповнені агресією написи на будинках, знищення надгробків, атакування людей, які йдуть у процесії, які моляться на могилах предків, нищать наш спільний дім, отруюють думки наших дітей, провокують конфлікти, в яких не буде переможців", - йдеться у зверненні.

Активісти звернулися до інтелігенції, органів влади, духовенства Польщі із закликом приділити увагу проблемі ненависті на національному підгрунті.

"Особливо звертаємося до інтелігенції, оскільки вони формують суспільну свідомість, а це означає, що вони відповідальні за неї. Звертаємося до влади і представників духовенства: очікуємо на вашу присутність у кожному місці, в якому буде знищено цвинтар, буде вибитим вікно у костелі, церкві, мечеті, синагозі. Ми не дозволимо, щоб звичайні у демократичному суспільстві суперечки, переносити на цвинтарі і до святинь, щоб ображали та атакували наших ближніх", - йдеться у зверненні.

У документі наголошується, що потрібно зробити усе можливе, щоб "ми не мусіли стояти над могилами людей, які гинутимуть, оскільки буде занадто пізно, аби запобігти цьому".

Зазначається, що від початку російської агресії в Криму та на Донбасі сплюндровано, інколи по декілька разів, вісім українських пам'ятників, хрестів, у тому числі й могил. Відео з актів вандалізму публікувалися на каналі YouTube поляком, членом організації Табір Великої Польщі  (Давід Гудзєц - ред.), який зараз воює на боці проросійських сепаратистів на Донбасі.

Звернення підписали громадські діячі, політики, представники духовенства, культури, журналісти, представники неурядових організацій, зокрема, екс-міністр закордонних справ Радослав Сікорський, колишній голова Конституційного суду Польщі Єжи Стемпень, лідер Комітету захисту демократії Матеуш Кійовський та багатьох інших.

фото: Фейсбук