Опозиція Австралії блокуватиме проведення референдуму щодо одностатевих шлюбів

Опозиційні сили Австралії у складі Лейбористської партії, Партії Зелених, Партії Ніка Ксенофонта та кількох незалежних сенаторів заявили про намір блокувати проходження у Сенаті законопроекту про проведення референдуму щодо одностатевих шлюбів в Австралії

Про це повідомляє The Guardian.

За словами опозиції у результаті консультацій з ЛГБТ-спільнотою, експертами з питань рівності шлюбу вони дійшли висновку, що плебісцит проводити не варто, оскільки він носитиме важкі фінансові та емоційні наслідки. Лейбористи виступають за проведення вільного парламентського голосування з цього питання.

Генеральний прокурор Австралії Джордж Брандіс, закликав депутатів не блокувати плебісцит, кажучи, що одностатеві весілля можуть стати реальністю вже в 2017 році після проведення плебісциту 11 лютого.

«Навіть якщо плебісцит не кращий метод, важливо не допустити, щоб засіб переміг ціль», - сказав він.

Водночас політик не виключив можливості проведення «вільного голосування», якщо рішення про плебісцит буде заблокованим.

Очільник австралійського уряду Малкольм Тернбулл завив, що розуміє ризики пов’язанні з проведенням референдуму, однак обстоює рішення про плебісцит як вияв демократії і наголошує, що коаліція все одно внесе законопроект на розгляд.

Прихильники позитивного рішення зацікавлені, щоб законопроект було обговорено і відкинуто якомога швидше, щоб дискусія перейшла у русло проведення вільного голосування щодо підтримки одностатевих шлюбів. Це на їх думку, дасть більші шанси проекту бути втіленим.