РФ створює важкобомбардувальну авіадивізію на Далекому Сході

Міноборони Росії завершує формування нової важкобомбардувальної авіаційної дивізії (ВБАД) на Далекому Сході, до складу якої увійшли стратегічні ракетоносці Ту-95МС і дальні бомбардувальники Ту-22М3.

Про це повідомляють "Известия" з посиланням на джерело в Міноборони РФ.

"Завданням повітряного сполучення, до складу якого увійшли стратегічні ракетоносці Ту-95МС і дальні бомбардувальники Ту-22М3, зокрема, стане патрулювання Тихого океану в районі Японії, Гавайських островів і острова Гуам. На думку експертів, формування нового авіасполучення продемонструє країнам Тихоокеанського регіону і США серйозність східних устремлінь Росії", - йдеться в повідомленні.

За словами джерела, до складу ВБАД увійшли кілька ескадрилій бомбардувальників дальньої авіації, дислокованих у Східному і Центральному військових округах.

"За даними "Известий", нова дивізія формується на базі 6953-ї гвардійської Севастопольско-Берлінської Червонопрапорної авіаційної бази (АвБ). До складу авіаційного з'єднання увійде кілька десятків стратегічних і дальніх бомбардувальників, які планується розмістити на аеродромах Біла (Іркутська область) і Українка (Амурська область)", - йдеться в повідомленні.

До 2008 року на Далекому Сході дислокувалася 182-я ВБАД, у складі якої було два авіаційних полки стратегічних ракетоносців Ту-95МС і стільки ж полків дальніх бомбардувальників Ту-22М3. В ході реформи екс-міністра оборони Анатолія Сердюкова дивізія була розбита на дві авіабази, які, втім, через деякий час об'єднали в одну 6953-ю АвБ. Пізніше до її складу також увійшли Ту-22М3, передані зі складу авіації Тихоокеанського флоту.

Як зазначив військовий історик Дмитро Болтенков, патрулювання в Тихому океані РФ припинила на початку 2000-х.

"У Радянському Союзі головними завданнями далекосхідних сполучень дальньої авіації було нанесення ударів по військових базах США в Японії, на острові Гуам, що був у той час основною базою американських стратегічних бомбардувальників на Тихому океані, а також по місцях базування основних сил Тихоокеанського флоту ВМС США на Гавайських островах. У мирний час радянські ракетоносці постійно патрулювали ці райони і стежили за ворожої активністю. Правда, в 1990-му і на початку 2000-х років ці польоти припинилися. Але, судячи з повідомлень закордонних ЗМІ про появу російських бомбардувальників в Тихому океані, патрулювання в трикутнику Японія–Гуам–Гаваї в даний час знову стало регулярним завданням російських далекосхідних бомбардувальників", - вважає історик.