У хибній тривозі в центрі Парижа підозрюють хакерів - ЗМІ

Паризькі слідчі підозрюють хакерів у розсиланні на телефони городян хибних повідомлень про тривогу, внаслідок чого поліція у центрі столиці Франції у суботу розгорнула справжню антитерористичну операцію. 

Про це пише видання Le Huffington Post із посиланням на джерела в поліції

За даними слідчих, кіберзлочинцям вдалося зламати захист спеціального додатку до мобільних телефонів SAIP (Система попередження населення про небезпеку, розроблена спеціально до Євро-2016).

«Підозрюються хакери, які зламали захист системи і розіслали ці повідомлення», - зазначається у статті.

Тим часом видання l’Obs оприлюднило інтерв’ю з двома підлітками 16-17 років, які зізналися, що це нібито вони зламали SAIP і надіслали повідомлення про хибну тривогу. При цьому один з них вихвалявся у соцмережах, що через його «жарт» поліція підняла у небо гелікоптер і направила понад 50 автомобілів у центр Парижа.

На публікації зреагувало МВС Франції. «Ці особи, найімовірніше, хотіли розважитися. Залишилося знайти їх, що може зайняти деякий час. Це абсолютно безвідповідальна поведінка», - заявив прес-секретар міністерства П'єр-Анрі Бранде.

Він наголосив, що зловмисники у нинішній ситуації терористичної загрози свідомо відволікали сили безпеки, поставивши під загрозу життя інших людей.

Прокуратура розпочала розслідування за фактом умисного приховування злочину і поширення неправдивої інформації.

Як повідомляв Укрінформ, минулої суботи у Парижі поблизу популярного серед туристів району Шатле-ле-Аль спрацював спеціальний додаток до мобільних телефонів SAIP. Кількасот французів отримали на свої телефони повідомлення про небезпеку і переказали решті людей на вулиці. Тисячі людей у паніці почали бігти, що спричинило тисняву.

Район Шатле-ле-Аль за лічені хвилини був оточений поліцією по периметру, а спеціальні підрозділи швидкого реагування приготувалися до активних дій.

Через 10 хвилин надійшло нове повідомлення SAIP про те, що тривога виявилася хибною.