США дадуть Ізраїлю військову допомогу в $38 мільярдів

Сполучені Штати та Ізраїль досягли остаточної домовленості стосовно нового 10-річного договору про військову допомогу у розмірі щонайменше 38 мільярдів доларів.

Про це повідомляє Reuters з посиланням на джерела, які знайомі з питанням.

"Угода являтиме собою найбільшу будь-коли надану військову допомогу США для будь-якої іншої країни, а також включатиме значні поступки, гарантовані ізраїльським прем'єром Біньяміном Нетаньяху", - йдеться у повідомленні.

Так, згідно з угодою Ізраїль не шукатиме додаткових коштів у Конгресу окрім тих, що будуть щорічно гарантовані в новій угоді, а також відмовиться від спеціальних умов, що дозволяли Ізраїлю витрачати частину американської допомоги на свою власну оборонну промисловість, замість зброї американського виробництва.

Угода, відома як Меморандум про взаєморозуміння, передбачає принаймні $3,8 млрд допомоги на рік, у порівнянні з $3,1 млрд на рік відповідно до чинної угоди, термін дії якої закінчується у 2018 році. За словами джерел, Нетаньяху спочатку наполягав на понад $4,5 млрд на рік.

Крім цього, відзначається, що новий пакет вперше буде включати в себе гроші для ізраїльської ПРО, яка досі фінансувалася спеціальним рішенням Конгресу.

Договір, як очікується, буде підписано протягом декількох днів.