Штайнмайєр оцінив рішення Анкари щодо бази Інджирлик

МЗС ФРН вітає прийняте владою в Анкарі рішення все-таки допустити німецьких парламентаріїв на авіабазу Інджирлик, де базуються літаки і солдати бундесверу, які беруть участь у коаліції по боротьбі з ІДІЛ.

Про це дипломат заявив у четвер, повідомляє кореспондент Укрінформу у ФРН.

"Я вітаю те, що турецький уряд тепер схвалив плани відвідання членами комітету з оборони німецького бундестагу", - заявив Штайнмайєр.

Він нагадав, що такий візит дуже важливий, оскільки армія в Німеччині підпорядковується бундестагу, тобто є «парламентською армією», тому депутати повинні мати можливість відвідувати місії бундесверу.

Міністр також додав, що «з таким рішенням турецького уряду сторони просунулися трохи вперед», не уточнивши, в чому саме.

Укрінформ вже повідомляв, що відносини між двома країнами різко погіршилися 3 місяці тому після прийняття бундестагом резолюції, що визнає масові вбивства вірмен в Османській імперії у 1915 році геноцидом. 

Після цього Анкара відмовляла у відвіданні бази як журналістам, так і політикам.

Після зустрічі канцлера ФРН Меркель з президентом Туреччини Ердоганом на полях саміту G20 було оголошено, що Німеччина вкладе в облаштування своїх військових на авіабазі Інджирлик 58 млн євро.

Нині Берлін готує візит, який може відбутися в жовтні.