Євросоюз рухається до урвища – Ципрас

Жорсткі правила бюджетної економії ЄС ведуть Євроспільноту до провалля, створюючи нерівності між членами.

Таку думку в інтерв'ю виданню Realnews висловив прем'єр-міністр країни Алексіс Ципрас, передає Reuters.

«ЄС, як сновида, рухається до урвища, оскільки жорсткі фіскальні правила запровадили глибокі нерівності між країнами-членами», - зазначив Ципрас.

Прем'єр також розкритикував Німеччину за її роль «європейського накопичувального банку» з надмірним профіцитом, замороженими зарплатами та низькою інфляцією, у той час, як південні країни з бюджетним дефіцитом страждають від безробіття. «Якщо теорія різношвидкісної Європи та економічних зон із дешевою робочою силою міністра фінансів Німеччини Вольфганга Шауебле не буде відкинута, Європа постане перед межею розпаду», - зазначив він..

Він також вказав на велике повчальне значення Brexit для європейських лідерів. «Brexit або розбудить європейських лідерів або стане початком кінця ЄС», - підсумував Ципрас.

Нагадаємо: протягом останніх шести років економіка Греції скоротилася на чверть, а рівень безробіття досяг 23.5%. Аби не допустити дефолту країни, ЄС та МВФ виділили їй сотні мільярдів доларів кредитів та безповоротної допомоги, але під вимоги проведення жорстких реформ.