Туреччина не піде на компроміс із США стосовно екстрадиції Гюлена

Туреччина не погодиться на жоден компроміс із США відносно екстрадиції ісламського проповідника Фетхуллаха Гюлена, якого Анкара підозрює у підготовці державного перевороту.

Про це заявив прем’єр-міністр Туреччини Біналі Йилдирим, повідомляє Reuters.

«Не може бути жодного компромісу, окрім доставки цього очільник терористів до Туреччини, де він відповідатиме перед законом», - сказав Йилдирим.

Він також попередив США про можливу хвилю антиамериканізму у випадку відмови Вашингтону від видачі Гюлена. «Запобігти зростанню негативного ставлення до Америки вдасться лише, якщо США передадуть цього чоловіка і упевняться, що турецька система правосуддя притягне його до відповідальності», - наголосив прем’єр-міністр.

Йилдирим додав, що технічна команда США відвідає Туреччину 22 серпня для обговорення юридичних аспектів вірогідної екстрадиції. За його словами, питання екстрадиції матиме «позитивний результат».

Як повідомлялося, в ніч на 16 липня в Туреччині була здійснена спроба державного перевороту, в організації якого влада країни звинувачує мусульманського проповідника Фетхуллаха Гюлена, який живе в США в добровільному вигнанні і який заперечує свою причетність до путчу. Анкара не залишає спроб повернути проповідника в країну, ухвалу про затримання якого 4 серпня виніс Кримінальний суд Стамбула.