Генсек НАТО назвав дії Росії та тероризм основними викликами для Альянсу

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг назвав агресію Росії та тероризм основними викликами для Альянсу.

Про це він написав у своїй статті The Wall Street Journal перед зустріччю у Вашингтоні міністрів оборони країн коаліції по боротьбі з ІДІЛ.

"Від жаху теракту 11 вересня 2001 року до стрілянини в Орландо - Сполученим Штатам знайомий біль терористичних актів. Цей біль поділяють люди з Ніцци, Брюсселя, Стамбула та багатьох інших міст. А також мільйони, які втекли від ІДІЛ і війни в Сирії та мільйони інших, які все ще там залишились", - зазначив Столтенберг.

За його словами, "глобальна коаліція по боротьбі з ІДІЛ під проводом США досягла хороших результатів, але ця робота ще далека від завершення, вона потребує усієї можливої підтримки, і Альянс збільшує свою участь у цьому напрямку".

Водночас генсек НАТО підкреслив, що тероризм є не єдиним викликом, який стоїть перед Альянсом.

"Коли Росія незаконно анексувала Крим, це підірвало європейську безпеку. Москва продовжує підтримувати бойовиків на сході України в конфлікті, який забрав понад 10 тисяч життів", - написав він.

Генсек також наголосив, що Росія регулярно провокує союзників і партнерів по НАТО, нагадуючи про випадки, коли російські винищувачі здійснювали небезпечні маневри над кораблями США в Балтійському морі.

"У відповідь на більш жорсткі дії Росії НАТО здійснило найбільше нарощення своєї колективної оборони з часів холодної війни. Після кількох років падіння бюджетів витрати на оборону європейських союзників по НАТО і Канади в минулому році зросли. І вони будуть рости знову в цьому році", - зазначив Столтенберг.

За його словами, не може бути жодного сумніву, що якщо будь-який союзник зазнає нападу, це буде розглядатися як агресія проти всього Альянсу.

"Агресію зустрінуть війська усього Альянсу", - додав Столтенберг.

Генсек НАТО резюмував, що холодна війна - це історія, і вона має і надалі лишатися історією, а сам Альянс поряд зі збільшенням захисту прагне до змістовного і конструктивного діалогу з Росією.