У Європі застерігають Туреччину від обмеження демократії

Європейський комісар з цифрової економіки і суспільства Гюнтер Еттінгер нагадав уряду Туреччини про неприйнятність подальшого обмеження демократичних прав у зв'язку з невдалою спробою військового перевороту.

У разі, якщо президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган буде використовувати ситуацію для "урізання" основних прав, він віддалиться від цінностей ЄС і НАТО, зазначив єврокомісар, повідомляє DW.

"Таким чином він свої позиції всередині країни зміцнить, але разом з тим ізолює себе від зовнішнього світу", - заявив Еттінґер в інтерв'ю німецькому виданню Welt am Sonntag, опублікованому в неділю, 17 липня. При цьому він наголосив: "Я очікую, що ми продовжимо співпрацю у відповідності з принципами правової держави і нашими цінностями".

У свою чергу, міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр висловив сподівання на покарання заколотників юридичним шляхом. "Я виходжу з того, що відповідальним за спробу путчу особам доведеться рахуватися з правовими наслідками", - заявив глава німецького МЗС в інтерв'ю газеті Bild am Sonntag. У той же час він знову наголосив, що німецький уряд "надає великого значення дотриманню верховенства права в Туреччині".

Нагадаємо, ввечері п'ятниці, 15 липня, в Туреччині почалася спроба путчу - військові проголосили, що "цілковито" взяли владу в свої руки та заявили про запровадження воєнного стану та комендантської години. У відповідь президент Реджеп Таїп Ердоган у відеозверненні через смартфон закликав людей виходити на вулиці. Станом на ранок суботи уряд взяв ситуацію в країні під контроль. Майже три тисячі солдатів були затримані. Внаслідок путчу загинули щонайменше 265 осіб, майже 1,5 тисячі людей отримали поранення.