Молдова на саміті НАТО вимагає замінити російських миротворців у Придністров'ї

Республіка Молдова наполягає на заміні російських миротворчих сил в Зоні безпеки на Дністрі міжнародною багатонаціональною місією цивільних спостерігачів під егідою ООН.

Про це заявив міністр оборони Молдови Анатол Шалару у своєму виступі на Варшавському саміті НАТО, передає власний кореспондент Укрінформу в РМ.

«Протягом 25 років на території Республіки Молдова незаконно перебувають війська Російської Федерації. Ми звертаємося з проханням підтримати нашу ініціативу про трансформацію миротворчої місії в Придністровському регіоні на багатонаціональну громадянську місію. Ми наполягаємо також на виведення з території Молдови військ і озброєнь Російської Федерації у відповідності до міжнародних зобов'язань», - заявив Шалару.

Глава оборонного відомства Молдови виступив також з ініціативою про проведення в 2019 році на території країни військових навчань НАТО. Навчання, за його словами, повинні стати платформою для створення регіонального центру навчання військовослужбовців.

Російський миротворчий контингент перебуває в Зоні безпеки на Дністрі з 1992 року.

Після трагічного інциденту 1 січня 2012 року, коли на одному з миротворчих постів російський військовий смертельно поранив громадянина Молдови Вадима Писаря, Кишинів неодноразово заявляв про необхідність заміни російських військових місією цивільних спостерігачів.