Кіпр закликав скасувати санкції ЄС щодо Росії

Парламент Кіпру ухвалив резолюцію, що закликає зняти санкції Європейського союзу щодо Росії, накладені через російську агресію проти України.

Ця резолюція є політичною заявою і не тягне ніяких безпосередніх юридичних наслідків для уряду Кіпру, який визначає зовнішню політику країни, повідомляє «Радіо Свобода».

«Резолюцію просувала комуністична марксистсько-ленінська Прогресивна партія трудового народу (АКЕЛ), її також підтримала ліва популістська партія «Громадянський союз». У резолюції парламент закликав уряд країни працювати в Європейській раді з метою скасувати санкції Євросоюзу щодо Росії, в тому числі персональні, і виступив за діалог і співпрацю з Росією», - йдеться у повідомленні.

Також у документі міститься заклик до всіх сторін "кризи в Україні" продовжувати політичні й дипломатичні зусилля "для її мирного вирішення і повністю виконати Мінські домовленості".

На думку авторів резолюції, санкції ЄС щодо Росії контрпродуктивні, не допомогли вирішити конфлікт в Україні та негативно вплинули на торговельні й економічні відносини між Кіпром і Росією.

Нагадаємо: в економіці Кіпру важливу роль відіграє банківський сектор, чимала частина коштів у якому має російське походження. Країна свого часу функціонувала як офшорна зона; нині, з членством у ЄС, Кіпр офіційно не вважається офшором, хоча фактично забезпечує чимало традиційних офшорних переваг і є одним із найулюбленіших місць для виведення коштів з РФ та інших пострадянських держав.

У Республіці Кіпр, із населенням трохи більш ніж 1 мільйон осіб, нині зареєстровано понад 200 тисяч компаній, мета більшості з яких – бути інструментом для офшорних операцій.