Дітей з Донбасу в Німеччині реабілітували мистецтвом

Фоторепортаж

Група дітей з Авдіївки і Слов'янська 2 тижні перебувала в Німеччині, де активно займалася музикою, малюванням та іншими видами мистецтва, які, як вважають організатори акції, є хорошим засобом реабілітації.

У четвер хлопців брали в Посольстві України в ФРН, де був організований концерт, на якому побувала кореспондент Укрінформу.

"Музика може врятувати і повинна рятувати", - переконана ініціатор і головний втілення в життя цієї поїздки, керівник проекту "MUSIK RETTET"/"МУЗИКА РЯТУЄ" у рамках благодійної ініціативи Heart for Ukraine Марина Бондас.

Всього приїхали 13 дітей віком від 7 до 16 років: 11 з Авдіївки, «прямо з-під обстрілу», і двоє зі Слов'янська. Це діти, які пережили війну, пережили окупацію і продовжують жити під обстрілом. У двох хлопців повністю зруйновані будинки, інші живуть без скла у вікнах, з простріляними стінами і меблями.

Живуть діти у приміщенні німецького культурного товариства FestLand EV, з яким Марина давно знайома і яких попросила про таку послугу. Працівники товариства, а також інші німецькі та українські волонтери проводять заняття з дітьми – музика, малювання, мультиплікація, виготовлення інструментів з підручних матеріалів.

Едуард Кулинич, вихователь, супроводжуючий дітей, додає, що проект корисний: «дитинства у них зараз немає. Хлопчик Давид і дівчинка Даша зі Слов'янська пережили окупацію, все було на їхніх очах; знадобився час, щоб вони прийшли в себе, почали нормально спілкуватися з іншими дітьми, зараз все добре; затиснуті діти розкрилися».

Більше половини дітей – учні Авдіївської музичної школи, всі дуже талановиті, всі лауреати міських, обласних конкурсів, з гордістю розповідає Кулинич. На неповні 30 тисяч населення в музичній школі навчається 139 учнів. Кваліфікація у викладачів найвища, школа ця на дуже високому рівні.

В таланті хлопців змогли переконатися учасники вечора в Посольстві: гості співали пісні, причому на різних мовах, віртуозно виконували музичні твори на посольському роялі. А малюки ансамблю "Веселка" Центру розвитку дітей, який організувала який Ганна Гілецька (вона ж займалася і з хлопцями з Донбасу під час їх перебування в Німеччині) представили свою музичну програму.

Сама Бондас, відомий музикант, українська скрипалька, яка живе багато років у Німеччині, була на передовій 3 рази.

«Перший раз в АТО випадково потрапила минулого літа; просто поїхала в Україну зі скрипкою і запропонувала дітям-волонтерам: раптом хтось захоче концерт. І в результаті потрапила в Слов'янськ, Краматорськ. А якщо один раз потрапляєш, вже інакше не можеш», - розповідає Марина. І з самої першої поїздки в АТО у неї була мрія привезти дітей, у тому числі з музичної школи в Авдіївці, яка її просто приголомшила.

Бондас обіцяє, що буде продовжувати проект і зі своїми однодумцями подавати документи на отримання гранту. З першого разу не вийшло, зате тепер у них є «є досвід і є що показати». Цьогорічну поїздку вдалося профінансувати за рахунок особистих заощаджень та пожертвувань, які продовжували надходити навіть під час концерту.

Діти вирушають додому на початку наступного тижня.