Більшість німців визначилися з прізвищем наступного президента

Опитування

Більшість громадян ФРН вважають хорошою ідеєю те, щоб наступним президентом країни після Йоахіма Гаука, який відмовився балотуватися на другий термін, став би нинішній керівник МЗС Франк-Вальтер Штайнмайєр.

Про це свідчать дані опитування, проведеного цього тижня інститутом TNS Emnid, повідомляє кореспондент Укрінформу в ФРН.

"Міністру закордонних справ ФРН (Соціал-Демократична партія Німеччини) Штайнмайєру довіряють 52% респондентів", - свідчать результати опитування.

Далі в порядку убування розташувалися міністр фінансів Вольфганг Шойбле (також партія СДПН), який отримав 35% підтримки, спікер бундестагу Норберт Ламмерт (Християнсько-Демократичний союз), прем'єр-міністр федеральної землі Баден-Вюртемберг Вінфрід Кретчман (партія Зелених) - у них по 33%.

Як вже повідомлялося, минулого понеділка президент ФРН з 2012 року 67-річний Йоахім Гаук офіційно оголосив про своє рішення не йти на другий термін, пояснивши його сумнівом у тому, що стан здоров'я дозволить йому виконувати обов'язки з такою ж енергією, як і раніше.

Рішення Гаука ставить правлячу коаліцію - партії ХДС/ХСС і СДПН - перед дилемою. Вони повинні визначитися з кандидатурою.

Вибори президента Німеччини відбудуться в лютому наступного року. Вибори очільника держави в країні непрямі. Його обирають Федеральні збори - спеціально скликаний з цією метою конституційний орган, до складу якого входять депутати бундестагу і така ж кількість делегатів, які обираються земельними парламентами згідно з принципами пропорційності. Федеральний президент обирається більшістю голосів строком на п'ять років. Переобрання допускається один раз.