Турецьких депутатів позбавлять недоторканності

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган підписав закон, що дозволяє позбавляти депутатів імунітету від судового переслідування.

Про це повідомляє «Радіо Свобода».

"Ухвалення закону є необхідною умовою для внесення відповідної поправки до Конституції. Вона, у свою чергу, дозволить притягнути до відповідальності депутатів від курдської опозиції за звинуваченням у тероризмі. Парламент Туреччини ухвалив цей закон у травні. Його підтримали 376 із 550 депутатів", - йдеться у повідомленні.

Документ був запропонований партією Ердогана «Право і справедливість» після того, як президент звинуватив депутатів із прокурдської Народної демократичної партії (HDP) у підтримці курських повстанців.

Ердоган вважає HDP частиною угруповання «Робітнича партія Курдистану (PKK). Він неодноразово заявляв про необхідність судового переслідування для цих депутатів за звинуваченням у тероризмі.

Представники Народної демократичної партії у свою чергу, заявили, що ухвалений закон спрямований на те, щоб прибрати їх та інших представників опозиції з парламенту.

Ухвалення цього документа також розкритикували чиновники у Німеччині та ЄС.