Штати збираються блокувати доступ КНДР до банків

Казначейство США збирається заблокувати доступ КНДР до глобальної фінансової системи.

Про це пише видання The New York Times.

«Воно (Казначейство - ред.) може відрізати від американської фінансової системи будь-який банк або компанію, яка проводить банківські операції з Пхеньяном», - йдеться у повідомленні.

Це пов'язано з хакерськими атаками північнокорейської приватної фірми, яка займається кібербезпекою, повідомляє видання. Тоді було вкрадено щонайменше $81 млн, в результаті чого Північна Корея була внесена в список основних країн, які залучені до відмивання грошей.

Введення такого роду санкцій призведе до того, що будь-який банк або компанія, яка ризикне здійснити банківські операції з Пхеньяном, буде відрізаний від американської фінансової системи.

Це в значній мірі вплине на китайські банки, які полегшують фінансові операції Північної Кореї з Пекіном, що є найбільшим торговим партнером КНДР. 

Банкам в Сполучених Штатах вже заборонено вести справи з фінансовими інститутами в Північній Кореї. Але рекомендовані правила вимагатимуть дотримуватися додаткової обачності для гарантування того, що вони не провели випадково ділові операції з північнокорейськими фінансовими установами або урядом Пхеньяна через підставні компанійї або інші фіктивні суб'єкти.

Як повідомляє видання, інші країни також нарощують зусилля, щоб ізолювати Північну Корею. У березні Рада Безпеки ООН заявила, що її члени отримали 90 днів на розірвання відносини з банками КНДР. 

Запровадженню санкцій, за словами представників влади, передувала тривала робота, в ході якої були виявлені докази того, що агресивні хакери КНДР пов'язані з банківськими розкраданнями, що здійснювалися з використанням вкраденої у банків інформації про доступ до системи Swift. Ця глобальна система допомагає тисячам фінансових фірм авторизувати платежі з одного рахунку на інший.